Plener z szachulcami

W niedzielę – 3 kwietnia zapraszamy wszystkich chętnych na plener z szachulcami.

Klub wraz z Stowarzyszeniem Agroturystycznym Gór Kaczawskich zbiera materiał fotograficzny do kalendarza na 2012 r. ukazującego architekturę wiejską naszego regionu.

Tym razem udajemy się do Radomiłowic, szukać pięknych szachulcowych budowli.

Zbiórka w niedzielę 3 kwietnia o godzinie 14.30 koło ZOKu. O 15.00 powinniśmy być już w Radomiłowicach.

19 thoughts on “Plener z szachulcami

  1. Szachulcowe budowle czyli te z murem pruskim o ile dobrze kojarzę? Może być ciekawie 🙂 jak mnie Knocik obudzi to chętnie pojadę, choć 14.30 w niedzielę to dość wczesna pora 🙂

  2. Bartek, mur pruski jest wypełniony cegłą między belkami a szachulec gliną i sieczką ze słomy.

    …taka mała różnica 😉

  3. Zapytamy o te niuanse fachowca, on może rozstrzygnie, czy mur pruski to szachulec, bo są różne szkoły na ten temat.

  4. Sylwek – czy to będzie cegła,czy sieczka,to jedno i drugie jest upchane między belkami.Dla takich laików jak Bartek,czy ja i wielu innych, jest wszystko jedno, czy to szachulec,czy mur pruski.Mamy fotografować,to będziemy.

  5. mur pruski jest przeważnie tynkowany dlatego ciężko rozróżnić od szachulca.
    Bartek jak zamówisz budzenie to jakoś damy radę 🙂

  6. Mur pruski to pejoratywne określenie techniki szachulcowej, tak mi się wydaje. 🙂

  7. Ok. troszkę się wgłębiłem w temat i wychodzi na to, że szachulcem określa się szkielet z belek drewnianych z wypełnieniem przestrzeni sieczką ze słomy i gliną (ciepło) lub cegłami (wersja mniej cieplna) 🙂 ta ostatnia nazywana jest właśnie popularnie murem pruskim.

  8. O! Iwona „budowlankę” robiłaś??? 😛

    trzeba było od razu rozwiać te sporną kwestię.

  9. Kulturoznawstwo w budownictwie?

    „Zenek!!! dawaj k*&^%$ to wapienko!!!” ?

    😛

  10. A tak na marginesie, to mam wrażenie, że do żadnego pleneru nie przygotowaliśmy się tak sumiennie jak do „szachulców” 🙂 I żaden nie rozpalił tak naszych emocji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.